Meniskskada

Meniskerna sitter i våra knäleder och fungerar som support och stötdämpare åt våra knän då de gör dem stabilare vid aktiva rörelser, såsom att springa och hoppa. En meniskskada uppstår oftast då knät vrids i en hastig rörelse. Om du är fysiskt aktiv och sportar mycket så är du troligtvis medveten om att meniskskador är vanligt förekommande i en värld av fysisk aktivitet. Men har du koll på hur det känns när en meniskskada väl uppstår och vet du hur och var du kan behandla en skadad menisk? Här ger vi dig svaren.

Hur känns meniskskada?

En meniskskada kan se ganska dold ut då den för blanka ögat inte alltid yttrar sig i form av svullnad. Om du har råkat ut för en meniskskada kommer du allra främst att känna en oerhörd smärta från ditt knä. Vid rörelser, såsom att ställa sig upp och sätta sig ned, kommer du även uppleva huggande smärtor i ditt knä. Risken finns även att du upplever att ditt knä låser sig med jämna mellanrum vilket innebär att du bland annat kommer ha svårigheter att sträcka ut ditt ben.

Operera menisken

Visar det sig att du behöver operera en skadad menisk kommer det innebära att man genomför en titthålsoperation. Under operationen tar man antingen bort trasiga delar från menisken eller reparera den genom att sy ihop delar.

Meniskskada - Behandling

Alla meniskskador kräver behandling. Det är dock inte alla meniskskador som kräver att man opererar knät. I många fall räcker det med sjukgymnastik och rehab för att återställa knät. Detta genom specifika övningar för att stärka och stabilisera sitt knä på nytt. Rehabilitering är alltid det som kommer i första hand. Hjälper inte detta kan man se över möjligheten att operera menisken.

Har du råkat ut för en meniskskada och söker behandling? Eller är det kanske så att du har frågor eller funderingar gällande behandling av meniskskada? Uppsök en expert som besitter djup expertis och lång erfarenhet när det kommer till meniskskador.

Hjälpmedel för rehabilitering

Knäortos

En knäortos är ett hjälpmedel som används för att stödja och stabilisera knäet, speciellt vid meniskskador. Den hjälper till att begränsa onödig rörelse och ger ökat stöd för att underlätta läkning och minska smärta. För personer som lider av meniskskador kan en knäortos vara ett värdefullt verktyg för att återfå knäets funktion och minska risken för ytterligare skador. Besök Aktivortopedteknik.se för att utforska olika typer av knäortoser och hitta den som passar just dina behov.

Knäskydd

Knäskydd är en essentiell del av utrustningen för att förebygga och hantera meniskskador, speciellt vid aktiviteter som medför risk för överbelastning. Ett ortopediskt knäskydd erbjuder stöd och skydd, vilket minskar belastningen på knäet under aktiviteter som löpning och hjälper till att förebygga löparknä. Dessa skydd är utformade för att ge både komfort och effektivt stöd. För att hitta ett optimalt ortopediskt knäskydd, besök Aktivortopedteknik.se, där du kan läsa om olika typer av ortopediska knäskydd.

Träna med meniskskada

Att träna med meniskskada är inte att rekommendera då det kan resultera i förvärrad skada av menisken. Man bör alltid komma i kontakt med lämplig rådgivare då man skadat menisken för att veta hur man bör agera följande tid. All träning kommer ske i form av rehab – oavsett om det är före eller efter en operation. Detta för att öva upp både styrka och stabilitet igen.

Övningar - Meniskskada

När du skadat menisken startar en lång rehabperiod. Glöm inte att du kommer tillbaka med en jäkla fighting spirit när rehaben väl är klar! Första perioden efter skadan gör du övningar som bibehåller rörligheten i knäet. Att hålla cirkulationen igång är av yttersta vikt! Efter ett tag bygger du på cirkulationsträningen med styrketräning. Här ser du ett träningsprogram efter meniskskada som är superbra att gå igenom. Lycka till med din rehab - vi lovar du kommer njuta extra mycket när du idrottar framöver!

Tillbaka till sport

Efter en meniskskada kan det vara lockande att snabbt återvända till sporten, men det är viktigt att göra det med försiktighet. Återhämtningstiden varierar beroende på skadans omfattning och den behandling som har genomförts. När du känner dig redo att återvända till sportaktiviteter, bör du överväga vilken typ av sport du vill utöva och hur den kan påverka ditt knä.

Fotboll

Fotboll är en sport som kräver snabba riktningsförändringar, hopp och landningar. Efter en meniskskada bör du börja med lättare träning och gradvis öka intensiteten. Det kan vara hjälpsamt att använda ett knäskydd för extra stöd. Konsultera alltid med din fysioterapeut eller läkare innan du återvänder till fotbollsplanen.

Tennis

Tennis innebär mycket sidorörelse och snabba stopp. Dessa rörelser kan vara påfrestande för knäet, särskilt efter en meniskskada. När du börjar spela tennis igen, fokusera på att förbättra din teknik och undvika plötsliga rörelser. Överväg att spela dubbelmatch istället för singel för att minska belastningen på knäet.

Golf

Golf kan verka som en mindre intensiv sport jämfört med andra, men svingen kan lägga press på knäet. Det är viktigt att ha rätt teknik för att undvika onödig belastning. Efter en meniskskada bör du börja med kortare rundor och gradvis öka antalet hål du spelar.

Basket

Basket kräver hopp, snabba riktningsförändringar och intensiva spurter. Efter en meniskskada bör du fokusera på att stärka musklerna runt knäet för att ge det bästa stödet. Börja med skottträning och enklare övningar innan du deltar i fulla matcher. Ett knäskydd kan också vara till hjälp när du återvänder till basketplanen.

Kom ihåg att oavsett vilken sport du väljer att återvända till, är det viktigt att lyssna på din kropp och söka professionell rådgivning om du känner någon smärta eller obehag. Kolla även vår sida om sportutrustning och sportnät.