Meniskskada

Meniskerna sitter i våra knäleder och fungerar som support och stötdämpare åt våra knän då de gör dem stabilare vid aktiva rörelser, såsom att springa och hoppa. En meniskskada uppstår oftast då knät vrids i en hastig rörelse. Om du är fysiskt aktiv och sportar mycket så är du troligtvis medveten om att meniskskador är vanligt förekommande i en värld av fysisk aktivitet. Men har du koll på hur det känns när en meniskskada väl uppstår och vet du hur och var du kan behandla en skadad menisk? Här ger vi dig svaren.

Hur känns meniskskada?

En meniskskada kan se ganska dold ut då den för blanka ögat inte alltid yttrar sig i form av svullnad. Om du har råkat ut för en meniskskada kommer du allra främst att känna en oerhörd smärta från ditt knä. Vid rörelser, såsom att ställa sig upp och sätta sig ned, kommer du även uppleva huggande smärtor i ditt knä. Risken finns även att du upplever att ditt knä låser sig med jämna mellanrum vilket innebär att du bland annat kommer ha svårigheter att sträcka ut ditt ben.

Operera menisken

Visar det sig att du behöver operera en skadad menisk kommer det innebära att man genomför en titthålsoperation. Under operationen tar man antingen bort trasiga delar från menisken eller reparera den genom att sy ihop delar.

Meniskskada - Behandling

Alla meniskskador kräver behandling. Det är dock inte alla meniskskador som kräver att man opererar knät. I många fall räcker det med sjukgymnastik och rehab för att återställa knät. Detta genom specifika övningar för att stärka och stabilisera sitt knä på nytt. Rehabilitering är alltid det som kommer i första hand. Hjälper inte detta kan man se över möjligheten att operera menisken.

Har du råkat ut för en meniskskada och söker behandling? Eller är det kanske så att du har frågor eller funderingar gällande behandling av meniskskada? Uppsök en expert som besitter djup expertis och lång erfarenhet när det kommer till meniskskador.

Träna med meniskskada

Att träna med meniskskada är inte att rekommendera då det kan resultera i förvärrad skada av menisken. Man bör alltid komma i kontakt med lämplig rådgivare då man skadat menisken för att veta hur man bör agera följande tid. All träning kommer ske i form av rehab – oavsett om det är före eller efter en operation. Detta för att öva upp både styrka och stabilitet igen.

Övningar - Meniskskada

När du skadat menisken startar en lång rehabperiod. Glöm inte att du kommer tillbaka med en jäkla fighting spirit när rehaben väl är klar! Första perioden efter skadan gör du övningar som bibehåller rörligheten i knäet. Att hålla cirkulationen igång är av yttersta vikt! Efter ett tag bygger du på cirkulationsträningen med styrketräning. Här ser du ett träningsprogram efter meniskskada som är superbra att gå igenom. Lycka till med din rehab - vi lovar du kommer njuta extra mycket när du idrottar framöver!