Spa - hotell eller hemma?

Ordet spa sägs komma från det latinska uttrycket ”Salus Per Aqua” som betyder ungefär ”Hälsa genom vatten”. Men en annan teori är att namnet kommer från den belgiska byn Spa, där man på 1300-talet upptäckte den medicinska verkan i byns varma källor.

Idag associerar många ordet spa med vistelser på hotell eller andra anläggningar, ett ställe människor besöker för att få avkoppling i form av massage och avstressande behandlingar.

Hemmaspa

Men spa behöver inte alltid vara något dyrt och exklusivt, det finns mycket du kan göra hemifrån utan att besöka en dyr spaanläggning eller salong. Det finns många behandlingar som tillåter dig att finna din inre skönhet och balans.

Om du vill koppla av lite grand och slippa vardagsstressen, kommer här några förslag på hur du förvandlar ditt hem till ett harmoniskt spa:

  1. Skärma av dig från omvärlden. Stäng av din mobil och våga vara frånkopplad.
  2. Skapa behaglig miljö. Släck ner starka lampor och tänd istället ljus, gärna med behaglig doft för extra stämning.
  3. Tappa upp ett varmt bad. Komplettera med väldoftande badolja.
  4. Gör din egen ansiktsbehandling. Du har troligtvis redan de ingredienser som behövs för en fulländad ansiktsmask eller skrubb. Allra enklast är kanske att mosa en halv avokado, frukten innehåller vitaminer och antioxidanter som gör underverk för din hy. Låt den verka i tio minuter innan du sköljer ansiktet med vatten.
  5. Blanda 1 matsked olivolja med en deciliter socker och du har en exfolierande skrubb.
  6. Vårda ditt hår. Gör din egen hårinpackning genom att blanda en burk kokosmjölk och en halv deciliter honung. Låt det sitta i ca en timme innan du sköljer ur det.
  7. Fokusera på dig själv och din inre hälsa. Tillåt dig själv att vara egoistisk, glöm allt annat för en stund - and just relax.