Basketnät / Nät till basketkorg

Basketnät eller nät till basketkorg är en viktig del av basketspelet. Nätet påverkar spelets kvalitet och är avgörande för att göra poäng. I den här guiden kommer vi att titta närmare på viktiga egenskaper hos basketnät och hur du kan välja det bästa nätet för din basketkorg.

Nät till basketkorg

Basketnätet är den synliga delen av basketkorgen som bollen passerar genom när du gör en korg. Det finns flera viktiga aspekter att överväga när du väljer ett nät till basketkorg.

FIBA-godkänt

För de som spelar basket på tävlingsnivå eller vill ha högkvalitativa basketnät är FIBA-godkända basketnät ett viktigt övervägande. FIBA (Fédération Internationale de Basketball) är det internationella basketförbundet som fastställer standarder för basketutrustning, inklusive nät. Ett FIBA-godkänt basketnät uppfyller dessa höga standarder för kvalitet och hållbarhet. Det innebär att nätet är konstruerat för att klara av intensivt spel och kommer att hålla i många säsonger framöver. Du hittar FIBA-godkända basketnät på ScanCord.net.

Här är några av de viktigaste kraven för ett FIBA-godkänt basketnät:

 1. Materialkvalitet: Basketnätet måste vara tillverkat av högkvalitativa material som är hållbara och tåliga. Vanligtvis används material som nylon eller polyester av hög kvalitet för att säkerställa att nätet kan motstå slitage och väderförhållanden.
 2. Maskstorlek: Maskorna i nätet måste vara inom en specifik storleksram, vanligtvis mellan 4,5 och 5,1 centimeter i omkrets. Denna storlek är standardiserad för att säkerställa att bollen kan passera genom nätet korrekt och att det inte blir för svårt eller för enkelt att göra poäng.
 3. Färg: Basketnätet ska vara i en standardiserad färg, vanligtvis vitt. Detta säkerställer att nätet är tydligt synligt och att det inte finns några förvirrande färger som kan påverka spelet.
 4. Hållbarhet: FIBA-godkända nät måste vara konstruerade för att vara hållbara och tåla intensivt spel. De ska kunna hantera kraftiga dunkningar och slitage under lång tid utan att gå sönder.
 5. UV-resistens: Basketnätet bör vara motståndskraftigt mot UV-strålning och färgblekning som kan uppstå när nätet utsätts för solljus under lång tid.
 6. Monteringsstandarder: Nätet måste monteras på basketkorgen enligt specifika standarder för att säkerställa att det hänger korrekt och inte ger en fördel eller nackdel för spelarna.
 7. Säkerhetskrav: FIBA-godkända nät bör inte utgöra någon fara för spelarna. Det innebär att det inte får finnas skarpa eller farliga kanter som kan orsaka skador.
 8. Överensstämmelse med regler: Nätet måste överensstämma med FIBA:s regler och riktlinjer för basketutrustning.

Material

Basketnät tillverkas vanligtvis av två huvudsakliga material: nylon och polyester. Valet av material påverkar nätets hållbarhet och prestanda. Nylonnät är kända för att vara slitstarka och tåla olika väderförhållanden. Å andra sidan är polyester mer motståndskraftiga mot UV-strålning och färgblekning.

Nylonnät

 • Hållbarhet: Nylonnät är kända för sin hållbarhet och förmåga att tåla intensivt spel. De är konstruerade för att motstå slitage och är därför ett utmärkt val för utomhusbasketkorgar som utsätts för väderförhållanden.
 • Flexibilitet: Nylonnät är flexibla och elastiska, vilket gör att de kan hantera dunkningar och andra kraftiga rörelser utan att gå sönder.
 • Årstidsbeständighet: De är ofta UV-resistenta och behåller sin färg och struktur även efter långvarig exponering för solen.
 • Känsla: Många spelare föredrar känslan av att bollen går genom ett nylonnät eftersom det ger en karaktäristisk ljudupplevelse.

Polyesternät

 • UV-resistens: Polyesternät är också motståndskraftiga mot UV-strålning och färgblekning. De behåller sin färg och struktur väl över tid.
 • Lättvikt: Polyesternät är vanligtvis lättare än nylonnät, vilket kan vara en fördel om du behöver flytta din basketkorg eller om du vill ha en enklare installation.
 • Mjukhet: Vissa spelare föredrar känslan av att bollen går igenom ett polyesternät eftersom det kan kännas något mjukare än nylon.

Storlek på maskor

Maskornas storlek på basketnätet är en viktig faktor som påverkar hur bollen passerar genom nätet. Standardstorleken på maskorna är vanligtvis 12 till 15 centimeter i omkrets. Små maskor kan göra det svårare att bollen passerar igenom, medan större maskor kan göra det lättare.

Hur stor är en basketkorg?

En standardbasketkorg har en diameter på 45 centimeter och är monterad 3,05 meter över marken. Dessa mått är universellt accepterade och används i alla officiella basketmatcher, inklusive FIBA och NBA. Basketkorgens dimensioner är standardiserade för att säkerställa lika villkor i alla basketmatcher.

Nät eller kätting?

Det finns två huvudsakliga typer av nät till basketkorgar: traditionella nät till basketkorg och kättingnät. Traditionella nät är vanligtvis tillverkade av nylon eller polyester och ger en klassisk basketkänsla. Kättingnät är tillverkade av metall och är kända för sin hållbarhet och karaktäristiska ljud när bollen går igenom dem.

Traditionella basketnät

 • Klassisk känsla: Ett traditionellt basketnät ger den klassiska basketkänslan och det karaktäristiska "swish"-ljudet när bollen går igenom nätet, vilket många basketentusiaster älskar.
 • Lätthet: De är vanligtvis lättare än kättingnät, vilket kan göra dem enklare att montera och hantera.
 • Färgvariation: Traditionella nät finns i olika färger, så du kan anpassa utseendet på din basketkorg.

Kättingnät

 • Hållbarhet: Kättingnät är extremt hållbara och tåliga. De kan motstå kraftiga dunkningar och påverkas inte av väderförhållanden som regn eller sol.
 • Lång livslängd: Ett kättingnät kan hålla i många år utan att behöva bytas ut, vilket gör dem till ett långsiktigt ekonomiskt alternativ.
 • Minimalt underhåll: De kräver minimalt underhåll jämfört med traditionella nät, som ibland behöver bytas ut eller repareras.

Dunka in ett basketmål

En av de mest spektakulära och publikvänliga rörelserna i basket är dunket. Att dunka innebär att en spelare hoppar upp och slår ner bollen i korgen med en eller båda händerna.

Vad är en dunk i basket?

En dunk i basket är när en spelare hoppar upp mot korgen och istället för att kasta bollen, slår eller trycker ner den i korgen med kraft. De kan utföras med en hand eller två, och det finns många olika stilar och tekniker för att utföra dem.

Hur lär man sig dunka?

Att lära sig dunka i basket kräver både teknik och fysisk styrka. Här är några steg för att börja:

 • Styrketräning: För att kunna hoppa högt nog behöver du stärka dina benmuskler. Övningar som knäböj och utfall kan hjälpa.
 • Hoppövningar: Öva på att hoppa så högt du kan, både från stillastående och med fart.
 • Teknik: Börja med att öva med en mindre boll eller en tennisboll för att få in tekniken.
 • Uthållighet: Fortsätt att öva regelbundet och pusha dig själv att hoppa högre och dunka hårdare.

Hur lång för att dunka?

Många tror att man måste vara extremt lång för att kunna dunka i basket, men det är inte nödvändigtvis sant. Även om längd kan vara en fördel, är det viktigare med explosiv styrka och hoppförmåga. Det finns många professionella basketspelare som inte är särskilt långa men som kan dunka tack vare deras atletiska förmåga.