Fotbollsnät

Fotbollsnät är en viktig del av fotbollsspelet, oavsett om det handlar om professionella matcher eller bara en vänlig match i parken. De används inte bara för att fånga bollen när den går i mål, utan också för att skydda åskådare och andra objekt från att träffas av bollen. Här tar vi en närmare titt på de olika typerna av fotbollsnät och tipsar om var du kan köpa dem online.

Nät för olika ändamål

Med fotbollsnät kan två sorters nät avses – bollstopp/skyddsnät för fotboll, eller nät till fotbollsmål. Bägge sorterna har funktionen att fånga upp bollen under spelet.

Skyddsnät fotboll / Bollstopp

Skyddsnät för fotboll, ofta kallade bollstopp, är nät som placeras bakom målen för att förhindra att bollar flyger ut ur spelområdet och skadar åskådare eller skadar egendom. De kan vara tillverkade av olika material, men de mest populära är starka syntetiska fibrer som kan stå emot kraften från en hårt sparkad boll.

fotboll som skjuts in i mål

Nät till fotbollsmål

Nät till fotbollsmål finns i olika storlekar och stilar beroende på vilken typ av fotboll som spelas.

Fotbollsnät 11-manna

  • Målstorlek: Standardmålet för 11-manna fotboll är 7,32 meter bred och 2,44 meter hög.
  • Storlek på maskorna: Maskorna i ett 11-manna-nät är vanligtvis mellan 120 mm till 150 mm.

Fotbollsnät 7-manna

  • Målstorlek: Målet för 7-manna fotboll är mindre än för 11-manna, vanligtvis 5 meter bred och 2 meter hög.
  • Storlek på maskorna: Maskorna i ett 7-manna-nät är vanligtvis mellan 100 mm till 130 mm.

Fotbollsnät 5-manna

  • Målstorlek: Målet för 5-manna fotboll är ännu mindre, vanligtvis 3 meter bred och 2 meter hög.
  • Storlek på maskorna: Maskorna i ett 5-manna-nät är vanligtvis mellan 80 mm till 110 mm.

Här kan du köpa fotbollsnät online

Att köpa fotbollsnät online kan vara både bekvämt och kostnadseffektivt. Det finns många återförsäljare som erbjuder ett brett utbud av nät i olika storlekar och prisklasser.

fotbollsnät

Certifierade återförsäljare

När du ska köpa fotbollsnät online vill du gärna se till att återförsäljaren är certifierad. Detta garanterar att nätet uppfyller alla säkerhetsstandarder och är av hög kvalitet. Många tillverkare har en lista över certifierade återförsäljare på sina webbplatser – genom att handla genom dem kan du vara säker på att du får bra kvalitet.

Stora varuhus

Många stora varuhus erbjuder också nät till fotbollsmål. De kan ha ett mindre urval än specialiserade återförsäljare, men de kan också erbjuda låga priser och snabb leverans. Däremot får du räkna med att de inte kommer att hålla för lika tufft spel som ute på fotbollsplan, och att de snarare är lämpade för spel i trädgården.

ScanCord

En certifierad återförsäljare av fotbollsnät är ScanCord som levererar nät till fotbollsmål och bollstopp till fotbollsplaner över hela landet. Du kan själv välja mått, maskstorlek och material på dina fotbollsnät.

Till ScanCord

Biltema

Biltema finns enklare mål för spel på fritiden. Målen lämpar sig inte för riktigt spel, utan passar bättre för spel i trädgården eller i lekparken.

Till Biltema

Unisport

Unisport är ytterligare en stor återförsäljare vars nät du kan se på fotbollsplaner och i idrottshallar i hela Sverige. De har nät för 3-, 5-, 7-, 9- och 11-mannaspel för både inomhus- och utomhusbruk.

Till Unisport

Hornbach

Hornbach är ett varuhus som har enklare nät för spel i trädgården eller på skolgårdar, men också säkerhetsnät som minskar risken för att slå in rutor. De har också nät för träning av precision.

Till Hornbach

Olika material

Det finns olika material på nät till fotbollsmål. Materialet bestämmer nätets hållbarhet, styrka och även dess utseende. Här är några av de mest populära materialen som används i tillverkningen av fotbollsnät.

fotbollsnät

Polyeten (PE)

Polyeten är ett av de mest populära materialen för fotbollsnät, särskilt för professionella matcher. Det är känt för sin styrka och hållbarhet. PE-nät är också UV-resistenta, vilket innebär att de inte bryts ner eller förlorar sin styrka när de utsätts för solens strålar. De är ofta knutna i en fyrkantig maska och finns i olika färger.

Polypropen (PP)

Polypropen är ett annat populärt material som liknar polyeten i många avseenden. Det är dock lite mjukare än PE, vilket gör det lättare att hantera. PP-nät är också UV-resistenta och vattentäta, vilket gör dem idealiska för utomhusbruk.

Nylon

Nylon har länge varit ett populärt val för fotbollsnät på grund av dess flexibilitet och styrka. Nylonnät är dock mer känsliga för UV-strålning jämfört med PE och PP, vilket kan leda till att de bryts ner snabbare om de lämnas utomhus under en längre tid. De är ofta använda för inomhusarenor eller platser med begränsad solbestrålning.

Bomull

Även om det inte är lika vanligt idag, användes bomullsnät historiskt i fotboll. De ger ett traditionellt utseende men är inte lika hållbara som syntetiska alternativ. Bomull absorberar också vatten, vilket kan göra dem tyngre i våta förhållanden.

Färg och estetik

Fotbollsnät finns i en mängd olika färger, från traditionellt vitt till svart, grönt och till och med flerfärgade alternativ. Valet av färg kan påverkas av lagets färger, arenans estetik eller rent praktiska skäl, som att kontrastera mot bakgrunden för bättre synlighet.