Tennisnät

Tennis, ett av världens mest populära racketsporter, är inte bara en kamp mellan två spelare eller två lag, utan också en kamp över nätet. Ett tennisnät, som delar banan i två delar, är en avgörande komponent i spelet. Här tar vi en närmare titt på allt du behöver veta.

Om tennisnät

Tennisnät är en central del av tennisbanan och fungerar som en barriär mellan de två spelarna eller lagen. Det är viktigt att nätet är av rätt höjd, längd och kvalitet för att spelet ska kunna genomföras korrekt.

Höjd

Ett tennisnäts höjd bör i mitten vara 91,4 cm, medan den vid stolparna bör höjden vara 1,07 meter. Höjden varierar beroende på var på banan du mäter.

Längd

Längden på ett standard tennisnät sträcker sig över hela bredden av banan, vilket är 10,97 meter (eller 36 fot). Detta säkerställer att nätet täcker hela banan från den ena sidlinjen till den andra. När du ska köpa ett nät bör du dock notera att själva nätet ofta är något längre än detta, eftersom extra längd krävs för att fästa nätet vid stolparna på varje sida.

Storlek på minitennisnät

Ett minitennisnät är oftast lägre än ett standardnät. Medan ett standard tennisnät är 91,4 cm högt i mitten, är ett mininät vanligtvis mellan 80 cm till 85 cm högt. Längden på nätet kan variera beroende på den specifika minitennisbanans bredd, men den är oftast kortare än en standard tennisbana.

Får man sträcka sig över nätet i tennis?

Nej, en spelare får inte röra nätet, nätstolparna eller tränga sig in på motståndarens sida förrän bollen har spelats. Om detta sker, förlorar spelaren den boll man spelar om.

Här kan du köpa tennisnät & tillbehör

Det är möjligt att köpa tennisnät i flera sportbutiker, både fysiska butiker och online. Det finns också specialiserade butiker som erbjuder ett brett utbud av nät av olika kvalitet och prisklass. Här hittar du certifierade återförsäljare med produkter för proffsspel samt alternativ för dig som vill kunna lattja lite mer för skojs skull.

Certifierade återförsäljare

ScanCord

För att få bra kvalitet när du ska köpa tennisnät finns ScanCord som erbjuder både tennisnät, banavskiljare och vindskydd. Deras produkter är anpassade för proffsspel och återfinns i många sporthallar runtom i Sverige.

Till ScanCord

Unisport

Även Unisport har tennisnät och annan banutrustning för proffsspel. Unisport är en stor leverantör av sportutrustning med kunder i hela Norden. Chansen att du har spelat en tennismatch med nät från dem är stor!

Till Unisport

Andra återförsäljare

CDON

CDON finns ett utbud av nät som också passar dig som vill kunna spela hemma i trädgården. Kanske har ni möjlighet att slå upp en bana hemma i garaget?

Till CDON

Stadium

Stadium har ett stort utbud av tillbehör för när du ska spela tennis. I sortimentet finns allt från kläder, skor och racket till svettband, nät och bollar.

Till Stadium

Fler frågor om tennis

Hur räknar man poäng i tennis?

Att räkna poäng i tennis kan initialt verka komplicerat för den som inte är bekant med sporten, men när man förstår systemet blir det enklare. Här är en översikt över hur poängräkningen fungerar:

Poängräkning inom ett game:

 • 0 poäng: Kallas "love".
 • 1 poäng: Kallas "15".
 • 2 poäng: Kallas "30".
 • 3 poäng: Kallas "40".
 • Om båda spelarna har 40 poäng (3 poäng vardera) säger man att det är "deuce". Nästa poäng vinner inte spelet direkt, utan ger spelaren "fördel" (advantage). Om samma spelare vinner nästa poäng efter att ha haft fördel, vinner den spelaren spelet. Om den andra spelaren vinner poängen efter att motståndaren haft fördel, återgår spelet till "deuce".

Setpoäng:

Ett set består av flera game. För att vinna ett set måste en spelare vinna minst 6 game med en ledning på minst 2 game. Om det står 6-6 i game spelas oftast ett tiebreak för att avgöra setet.

I ett tiebreak räknas poängen från 1 och uppåt, och den första spelaren att nå 7 poäng med en ledning på minst 2 poäng vinner tiebreaket och därmed setet med 7-6.

Matchpoäng:

En match består av ett bestämt antal set. I herrarnas Grand Slam-turneringar spelas matcherna i bäst av 5 set, vilket innebär att den första spelaren att vinna 3 set vinner matchen. I de flesta andra turneringar och för damer i Grand Slam-turneringar spelas matcherna i bäst av 3 set, så den första spelaren att vinna 2 set vinner matchen.

Det är viktigt att notera att poängräkningssystemet kan variera något beroende på turnering och nivå, men ovanstående beskrivning täcker de grundläggande reglerna för hur man räknar poäng i tennis.

Vad heter linjerna på en tennisbana?

På en tennisbana finns flera linjer, inklusive baslinjen, sidlinjen, servicelinjen och mittlinjen. Dessa linjer hjälper till att definiera spelets gränser och regler.

 • Baslinjen: Detta är den bakre linjen på varje sida av banan. Den löper parallellt med nätet och markerar baksidan av banan. Server måste slås från bakom denna linje.
 • Sidlinjen: Dessa är de två långa linjerna som löper vertikalt på varje sida av banan.
 • Servicelinjen: Denna linje löper horisontellt över banan, parallellt med nätet och baslinjen, och delar banan i två lika stora delar. Den ligger 6,40 meter från nätet.
 • Mittlinjen (eller centerlinjen): Denna linje löper vertikalt från servicelinjen till baslinjen och delar de två servicelådorna.
 • Serve box: Dessa är de fyra rektangulära områdena på varje sida av nätet, skapade av servicelinjen, mittlinjen och sidlinjerna. När man servar måste bollen landa i den diagonalt motsatta servicelådan.
 • Singel- och dubbellinjer: För singelspel används de inre sidlinjerna, medan för dubbelspel (två spelare på varje sida) används de yttre sidlinjerna, vilket gör banan bredare. Dubbellinjerna ligger 1,37 meter utanför singellinjerna.
 • Dubbelkorridor: Detta är området mellan singel- och dubbellinjen på varje sida av banan. Den används endast i dubbelspel.

Vad kallas ett slag som går diagonalt över hela tennisbanan?

Ett slag som går diagonalt över hela tennisbanan kallas för en "crosscourt" eller "korsboll".

Får man serva hur man vill i tennis?

Nej, det finns specifika regler för hur en serve ska utföras. En serve måste slås diagonalt, från ena sidan av banan till den motsatta servicelådan. Spelaren får inte trampa på eller över baslinjen före eller under serven.

Du kan läsa mer om bestämmelser och regler inom tennis på Svenska Tennisförbundets hemsida.

Vad är minitennis?

Minitennis är en form av tennis som är anpassad för yngre spelare eller nybörjare. Bollen är mjukare, banan är mindre, och racketen är lättare, vilket gör det lättare för spelare att lära sig grunderna i spelet. Inledningsvis spelas minitennis med en skumboll. När spelaren har lärt sig att behärska den byts den ut mot en mjuk filtboll. Denna boll är 75 % mjukare än en vanlig tennisboll.

Hur stor är en minitennisbana?

En minitennisbana är ungefär hälften så stor som en standard tennisbana. Måtten kan variera, men en typisk minitennisbana är omkring 11 meter lång och 5,5 meter bred.